Lukt huiswerk niet zo goed? Lijken de lessen meer Chinees dan wat anders? Stress tijdens de examenperiode? Het zijn veel gehoorde klanken die een invloed hebben op schoolse prestaties en zelfs op de gehele gezinssituatie. Wist je dat hieraan gewerkt kan worden door kinderen/studenten te begeleiden bij hun huiswerk, bijlessen te geven en/of speciale training te voorzien waardoor examens beter lukken? Lees je even mee wat dit precies inhoudt en vooral wat de vele voordelen hiervan zijn?

Voel je goed op school met de juiste hulp
© Lyceo.nl

Wat kan je verwachten?
Huiswerkbegeleiding, het woord zegt het al, betekent dat iemand begeleid wordt bij het maken van huiswerk. Het accent ligt niet op het cijferresultaat, wel op het leerproces. De begeleider laat het kind een haalbare taak maken, grijpt in waar nodig, laat ruimte om te leren uit fouten en bekomt uiteindelijk dat het kind de taak alleen aankan.
Bijlessen worden gegeven door specialisten in hun vakgebied. Een begeleider helpt de student om de leerstof beter te begrijpen en ook om die efficiënt te verwerken. Zo krijgt de leerling zicht op zijn zwaktes en sterktes. In tegenstelling tot de klassituatie is er ruim de tijd om individuele vragen te stellen en zo de kennis op te krikken.
Examentraining draait niet enkel om de lesstof. Het gebeurt zelfs dat daar helemaal geen probleem mee is. Wel wordt gewerkt op het zelfvertrouwen, want je moet niet enkel de leerstof machtig zijn, je moet dat ook nog eens kunnen bewijzen. En daar schort het in de meeste gevallen.

Voor welke doelgroep?
Slechte schoolresultaten wijzen op een onderliggend probleem. Een onvoldoende cijfer betekent echter niet dat iemand niet intelligent genoeg is. Misschien heeft die persoon gewoon een duwtje in de rug nodig om te slagen op school. Huiswerkbegeleiding, bijles en examentraining zijn er voor hen die dat tikkeltje hulp kunnen gebruiken. En daar kunnen allerhande oorzaken voor zijn. Misschien is iemand korte of langere tijd afwezig geweest op school. Misschien blijven resultaten uit doordat de thuissituatie niet ideaal is. Het kan ook dat het tempo tijdens de reguliere les iets te hoog ligt en de student wat extra tijd nodig heeft. Voor sommigen lijkt alles op wieltjes te lopen doorheen het schooljaar, maar duiken de problemen plots op voor de examens. Herken je jezelf of je kind hierin? Dan is het tijd om wakker te schieten en voor begeleiding te kiezen. Dit kan op elk niveau, van lagere school tot hoger onderwijs.

Huiswerkbegeleiding
© Lyceo.nl

Alle voordelen op een rijtje
Na het volgen van huiswerkbegeleiding, bijles en/of examentraining is het bewezen dat schoolresultaten in stijgende lijn gaan. Maar dit is niet het enige voordeel. Daarnaast krijgt het zelfvertrouwen van de student een boost. De sfeer thuis is ook veel beter, want er is geen gezeur meer om slechte punten. Dus iedereen wint erbij. Het kan contradictorisch klinken, maar leerlingen krijgen gewoonlijk juist méér vrije tijd. Dit komt doordat alles op een veel efficiëntere manier verwerkt wordt. Terug blij naar school is misschien nog een understatement, want het volgen van begeleiding zorgt voor een gevoel alsof je terug de hele wereld aankan.

Ook interessant om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *