Je leven verbeteren voor het milieu en een schone en veilige toekomst garanderen wordt ons dagelijks benadrukt. Werken aan het milieu omvat allerlei gebieden, zoals het recyclen van ons afval, verminderen van waterverspilling en tegengaan van vervuiling. Ook in ons dagelijkse leven dienen we te letten op onze ecologische voetafdruk. Vergeet dan vooral niet de afdruk die jouw viervoeter, vogel of knaagdier achterlaat op de wereld. Ook deze stapjes tellen en jij als baasje kunt ervoor zorgen dat het effect op het milieu vermindert.

De ecologische pootafdruk van je huisdier
© Pixabay.com

De ecologische pootafdruk van je huisdier verkleinen

Of je nou een hond, kat, papegaai of zelfs een slang als huisdier hebt, allemaal dragen ze bij aan de opwarming van de aarde, net zoals mensen. Dit effect kan sterk vermindert worden aan de hand van een aantal ecologisch, simpele tips.

Adoptie

Wanneer je besluit een huisdier te nemen (en het geen extreem huisdier is), bezoek dan een asiel of dierenopvang. Het is natuurlijk leuk om een rashond of -kat in huis te hebben, maar adoptie is de duurzamere optie. Naast honden en katten zijn er ook veel konijnen, knaagdieren en andere kleine dieren die geadopteerd kunnen worden.

Verzorging

Bij het houden van een huisdier heb je een aantal zaken continu nodig, bijvoorbeeld voer, kattengrind, hooi of stro, oftewel de verzorging van jouw beestje. Dit soort spullen kun je het beste kopen in grote zakken, waardoor je verpakkingsmateriaal en transport bespaart. Daarnaast is het vaak goedkoper en heb je een voorraadje.
Per kat gaat er ongeveer 45 kilogram vulling per jaar doorheen. Om het gebruik van kattenbakvulling te beperken, kun je dagelijks de uitwerpselen uit de bak scheppen. Kies daarnaast voor biologisch afbreekbare producten, zoals de hernieuwbare grondstoffen bietenpulp, compost, hout of mais. Koop bij het schoonmaken van het hok (of de kooi) van jouw huisdier een eco-schoonmaakmiddel, wat goed is voor het milieu en beter voor de gezondheid van jouw huisdier.

Ecologisch huisdier
© PxHere.com

Voeding

Voeding kan het milieu erg belasten en het is van belang te kiezen voor duurzaam en diervriendelijk voer. Let goed op marketingteksten, die mooi klinken maar vaak weinig zeggen over de daadwerkelijke inhoud. Zoek naar écht biologisch voer of een EKO-keurmerk.
Steeds meer baasjes zijn veganistisch of vegetarisch gaan eten en dit dieet is ook bij huisdieren heel goed voor het milieu. Echter, sommige huisdieren, zoals honden en katten, hebben dierlijke eiwitten nodig. Er zijn wel veel producten op de markt die plantaardige eiwitten geschikt maken voor honden en katten, maar het valt niet altijd in de smaak. Wanneer je vegan voer overweegt, let dan goed op het energiepeil, de ontlasting, vacht en gezondheid van jouw beestje.
Je kunt er altijd nog voor kiezen een vegetarisch huisdier te nemen, zoals een konijn of cavia.

Spelletjes

Huisdieren kunnen echte roofdieren zijn en het is ook goed om aan deze behoefte te voorzien. Echter, het is onnodig dat jouw hond of kat op broedende vogels of wild jaagt. Houd je hond aangelijnd op plekken waar hij niet los mag lopen en geef hem uitdaging door middel van speur- en balspelletjes.
Net zoals het ecologisch verantwoorde speelgoed voor kinderen groeit ook het assortiment aan duurzame honden- en kattenspeelgoed en het is nog duurzamer zelf speelgoed voor je huisdier te maken. Met een wc-rol of kartonnen doosje is jouw cavia, konijn of kat vaak al meer dan tevreden.

Ook interessant om te lezen

1 reactie

  1. Leentje

    Hey, daar had ik nog niet bij stilgestaan! Goed idee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *