De reis is geboekt, het hotel is geregeld en de koffers zijn al bijna ingepakt. Voordat je dit allemaal doet, is het verstandig om eerst na te denken over het afsluiten van een reisverzekering.

Wat moet je weten voordat je een reisverzekering afsluit
© Pixabay.com

Waarom heb je een reisverzekering nodig?

Een reisverzekering sluit je af om je te verzekeren tegen schade aan bijvoorbeeld bagage of kosten die ontstaan tijdens je vakantie als gevolg van ziekte of een ongeluk. Een reisverzekering is over het algemeen niet voor zakenreizen. Hier heb je een zakenreisverzekering voor nodig. Vaak wordt dit geregeld door je werkgever.

Doorlopende reisverzekering

Je kunt kiezen voor een verzekering, die een looptijd heeft van de duur van je vakantie, maar je kunt ook kiezen voor een doorlopende reisverzekering. Je bent dan het hele jaar verzekerd tijdens vakanties of weekendjes weg. Wat de best keuze is, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Het afsluiten van een doorlopende reisverzekering loont in het algemeen als je als gezin minimaal veertien dagen per jaar op vakantie gaat en als single of stel drie tot vier weken. Deze weken hoeven dus niet aaneengesloten te zijn.

Voor welke dekking kies je?

Als je een reisverzekering afsluit, zal je zien dat je ook nog opties krijgt voorgelegd over het soort dekking. Werelddekking kies je als je reizen maakt buiten Europa. Als dit niet het geval is, kan je voor Europese dekking kiezen. Reisverzekeringen bieden ook vaak een optie waarbij je tijdelijk de optie werelddekking kan ‘aanzetten’ als je een keer een reis buiten Europa maakt.
Als je fan bent van extremere activiteiten, maar ook bij wintersport, moet je goed naar je dekking kijken. Bij sommige verzekeringen valt dit onder de algemene dekking van een reisverzekering. Bij andere moet je een extra module afsluiten of een meer specifieke reisverzekering.

Reisverzekering
© PxHere.com

Zorgverzekering versus reisverzekering

Je zorgverzekering en je reisverzekering kunnen soms overlap hebben. Ook kan er overlap zijn met je inboedelverzekering of je ongevallenverzekering. Het is goed om hier naar te kijken, want het is zonde om dubbel verzekerd te zijn. In je basisverzekering is zorg in het buitenland ook verzekerd. Het gaat dan wel om spoedeisende zorg. Ook is de vergoeding beperkt tot de kosten van dergelijke zorg in Nederland. Deze zorg is in sommige landen een stuk duurder, dus dat kan behoorlijk in de papieren lopen. Ook de kosten van het vervoer terug naar Nederland valt niet onder je zorgverzekering.

Annuleringsverzekering

Naast een reisverzekering kan je ook nog een annuleringsverzekering afsluiten. Als je door omstandigheden je vakantie moet annuleren, vergoedt deze verzekering de annuleringskosten. Het gaat hierbij om een percentage van de reissom. Als je tijdens je vakantie eerder naar huis moet, staat hier ook een vergoeding tegenover. Als je een dure reis boekt, kan het daarom verstandig zijn om een annuleringsverzekering af te sluiten. Dit moet je wel zo snel mogelijk na het boeken van je reis doen, anders komt je niet in aanmerking voor dekking.

Nadat je, naast het inpakken van je koffers, dan ook je reisverzekering geregeld hebt, kan je alles loslaten en op reis.

Ook interessant om te lezen

1 reactie

  1. Furie

    Helaas vaak allemaal zo duur en hoeveel keer heb je dat nodig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *