De 21e eeuw is nog maar net twee decennia oud, maar er hebben in deze jaren al belangrijke en verstrekkende politieke gevolgen plaatsgevonden. Sommige gebeurtenissen lijken in eerste instantie helemaal niets met politiek te maken hebben gehad, maar zijn politiek toch van grote invloed geweest op bepaalde beslissingen. Daarom de 4 belangrijkste politieke gebeurtenissen van de 21e eeuw tot nu toe.
1. Terroristische aanslagen in de Verenigde Staten
Het begin van de 21e eeuw begon aanvankelijk rustig, tot die beroemde datum 11 september 2001 aanbrak. Twee vliegtuigen vlogen in New York de Twin Towers binnen, één vliegtuig vloog tegen het Pentagon aan en een vierde vliegtuig werd gekaapt en stortte in Pennsylvania neer. Deze grootste terroristische aanslagen op Amerikaanse bodem hebben voor een complete transformatie gezorgd in het politieke denken. Het heeft tot op de dag van vandaag nog steeds invloed. De wereld kwam tot besef dat niet alleen oorlog tot ongekend bloedvergieten hoeft te leiden, maar dat islamitisch terrorisme een nieuwe vorm van oorlog was. De aanslagen in de Verenigde Staten heeft direct gevolgen gehad in het Midden-Oosten. Oorlogen ontstonden in Afghanistan en ook naar Irak werden veel troepen gestuurd. In Irak leidde dit in 2003 tot de gevangneming van Saddam Hoessein. In 2011 werd dan eindelijk het grote brein achter de aanslagen, Osama Bin Laden geëxecuteerd.
2. Brexit
De steeds meer uitdijende Europese Unie had nooit kunnen vermoeden dat Groot-Brittannië in 2016 tijdens een referendum besloot om uit de Europese Unie te stappen. Het was dan ook echt een schok. Officieel zou Groot-Brittannië twee jaar de tijd krijgen om een scheidingsovereenkomst met de EU af te spreken. In 2017 bracht Groot-Brittannië de EU officieel op de hoogte van het voornemen om uit de EU te stappen. De Brexit zou dan in 2019 een feit zijn. Een deal werd bereikt met de toenmalige premier May, maar haar eigen parlement was hopeloos verdeelt. Hoewel het volk voor uittreding stemde, bleek een meerderheid in het parlement een ‘remainer’ te zijn. Diverse keren werd de deal met de EU weggestemd. Premier May trad af en premier Johnson trad aan. Na een enorme verkiezingsoverwinning van Johnson in december 2019 werd de deal uiteindelijk goedgekeurd. Per 31 januari 2020 zal Groot-Brittannië dan eindelijk de EU verlaten.
3. Vluchtelingencrisis
Vanaf 2013 brak de Syrische burgeroorlog uit en ontstond IS die voor een moorddadig schrikbewind in delen van Syrië en Irak zorgde. Enorme vluchtelingenstromen uit Syrië kwamen op gang. In eerste instantie waren het vooral Turkije en Libanon die de meeste vluchtelingen opvingen, maar steeds vaker gingen vluchtelingen met bootjes de Middellandse Zee over om in Europa te komen. Tienduizenden vluchtelingen bereikten op deze wijze Europa. Maar ook duizenden vluchtelingen overleefden de tocht niet en verdronken. Ook vanuit Noord-Afrikaanse landen kwamen ineens veel vluchtelingen met bootjes naar Europa, veelal geregeld door mensensmokkelaars. In 2015 was de vluchtelingencrisis op een hoogtepunt. Europa besefte dat het haar buitengrenzen moest beschermen en er werd een deal met Turkije afgesproken. Turkije zou voor miljarden euro’s de vluchtelingen tegenhouden. Hoewel de ergste crisis voorbij is, speelt de vluchtelingencrisis nog steeds.
4. De moord op Pim Fortuyn
Het jaar 2002 was dramatisch voor politiek Nederland. In mei, vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen werd Pim Fortuyn vermoord door een links-radicale moordenaar. In het jaar voor zijn moord was de opkomst van Pim Fortuyn groots. Hij zorgde voor een politieke aardbeving in Nederland en er was zeker een kans dat de LPF, de partij van Pim Fortuyn, de grootste zou zijn geworden in de verkiezingen. Politiek heeft de moord op Fortuyn voor een definitieve omslag gezorgd in de Nederlandse politiek. Partijen hebben minder politiek correcte standpunten en het heeft ook de weg geopend voor partijen als de PVV. Voor de LPF liep het allemaal dramatisch af. Ze kwamen in 2002 inderdaad in de regering terecht, maar na een half jaartje regeren viel het kabinet als gevolg van de strubbelingen en ruzies binnen de LPF. Diverse politieke partijen hebben wel veel standpunten van Pim Fortuyn overgenomen en de politiek is duidelijker en minder krampachtig geworden, precies zoals Pim Fortuyn ook was.