Iedere eigenaar van een auto moet zijn auto wettelijk verplicht verzekeren. Dit is niet alleen in Nederland zo, dit is wettelijk zo geregeld in de Europese Unie. Het verplicht verzekeren biedt slachtoffers van een ongeval de garantie dat hun schade altijd wordt vergoed. Het onverzekerd gebruik maken van de openbare weg is strafbaar en je kunt daarvoor een boete krijgen. Het is daarom belangrijk, dat wanneer jij een auto aanschaft, je de auto direct verzekerd.
De WA verzekering
De WA autoverzekering staat voor Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering en is de verplichte minimale verzekering voor iedereen die in het bezit is van een auto of ander motorrijtuig. Ook wanneer je een aanvullende autoverzekering afsluit, zal de WA autoverzekering hier altijd onderdeel van zijn. De WA autoverzekering vergoedt alle schade bij een ongeval waar jij als schuldige wordt aangewezen. Jij moet hier dan aanspraak op maken, zodat de schade aan de tegenpartij gedekt is. Schade aan eigen auto valt niet onder de dekking van een WA autoverzekering. Hiervoor kun je je bijverzekeren.
WA + beperkt casco
De WA + beperkt casco verzekering is de WA autoverzekering met een aanvullende beperkt casco autoverzekering, waarbij deels je eigen schade ook gedekt is. Dit gaat dan niet om schade die is ontstaan door een ongeval. Het gaat hier om stormschade, brandschade en ruit- en diefstalschade. Als je schade hebt aan je eigen auto zonder dat dit je schuld is, dan zal de autoverzekering van de tegenpartij dit vergoeden. Is een ongeval jouw schuld? Dan zul je ook met een beperkt casco autoverzekering de eigen schade niet uitgekeerd krijgen.
Allriskverzekering
Een allriskverzekering is de meest uitgebreide dekking die je kunt krijgen. Alle schade die onder WA en beperkt casco vallen, zullen gedekt zijn met een allriskverzekering en er is een uitbreiding in dekking voor je eigen schade. Je krijgt namelijk bij een ongeval, ook al is dit jouw schuld, de schade aan je eigen auto terug. Ook vandalisme aan je auto, bliksemschade en ontploffingen vallen onder de dekking van de allriskverzekering. Overigens is een allriskverzekering niet interessant als je auto zes jaar of ouder is. Bij schade krijg je namelijk alleen de dagwaarde uitgekeerd en niet de nieuwwaarde van je auto. Voor oudere auto’s is de dagwaarde dusdanig laag, dat de betaalde premie vaak hoger is.
Schadevrije jaren en no-claim korting
Door schadevrij te rijden en dus geen schade te claimen, zal een verzekeraar je belonen met een no-claim korting. Dit gaat door middel van een zogenaamde bonus-malus-ladder. Rijd je een jaar schadevrij of claim je geen schade? Dan stijg je een trede op de bonus-malus-ladder. Iedere verzekeraar hanteert een eigen bonus-malus-ladder, maar meestal bestaat deze uit 15 tot 20 treden. Aan elke trede hangt een bepaald percentage no-claim korting op je premie. Heb je de maximale trede behaald? De meeste verzekeraars geven dan een korting van 75% tot 80%. Claim je in een bepaald jaar wel schade? Dan wordt je zo drie tot vijf treden teruggezet en krijg je minder korting. Het is zelfs zo dat als je vaak schade claimt, je een toeslag moet betalen.
Schadevrije jaren meenemen
Wanneer je een bepaald aantal schadevrije jaren hebt opgebouwd en je stapt over naar een andere verzekeraar, dan mag je de schadevrije jaren meenemen. Het aantal schadevrije wordt centraal geregistreerd. Dit moet ook wel om misbruik te voorkomen. Heb je teveel schade geclaimd en betaal je een toeslag, dan kun je niet zomaar overstappen. De verzekeraar kan dit namelijk in het centrale register zien en bovendien hebben verzekeraars geen acceptatieplicht.
Ga je met de auto op reis, bekijk dan ook even het nut van een reisverzekering.