Druppelirrigatie is de beste manier om uw tuin water te geven. Maar veel tuinliefhebbers hebben dit nog niet in hun tuinen toegepast of geïnstalleerd. Wanneer je in een gebied leeft waar het in de zomermaanden erg warm is en veel zonlicht is, kunt u met deze druppelirrigatie een lange tijd uw tuin verlaten en hoeft u zich helemaal geen zorgen te maken of uw planten wel of niet genoeg water krijgen. Als je geen druppelirrigatie in de tuin hebt geïnstalleerd, is de beste optie om ervoor te zorgen dat je aan de basis van de planten of op de bodem water toedient. Zet geen sproeier op de planten en loop vervolgens weg. Water dat over de planten wordt gesproeid is erg inefficiënt omdat een enorme hoeveelheid van het water verloren gaat door verdamping en dit kan schadelijk kan zijn voor de planten omdat het zo eenvoudiger is om ziekten onder planten te verspreiden.

Tips om dit seizoen uw tuin zo efficiënt mogelijk water te geven
© PxHere.com

Het blad van pompoenen, tomaten en komkommers kunnen het beste zo veel mogelijk met rust worden gelaten. Deze bladeren zijn namelijk extra vatbaar voor schimmels en gevaarlijke plantenziekten. Ik gebruik het liefst een slang met een verlengstuk en houd deze zo’n 20-30 seconden aan de basis en bodem van elke plant. Als het water het zich een beetje rond de plant begint te verzamelen in een poeltje, ga ik door naar de volgende plant. Dit duurt inderdaad best lang – maar bel bijvoorbeeld een vriend en praat even bij terwijl je de planten water geeft.

Ik gebruik een verlengstuk met een metalen kop die minder snel zal barsten en breken na verloop van tijd. Zo heb je er langer plezier van. Over het algemeen hebben plantaardige (en meerjarige) planten ongeveer een centimeter water per week nodig. Dit hangt allemaal af van de soort grond. Als je bijvoorbeeld zandgrond hebt die weinig vocht vasthoudt, moet je waarschijnlijk heel wat meer water geven. Als je kleigrond zoals ik hebt, moet deze het vocht van je laatste regen heel mooi vasthouden!

Ik raad aan om bij te houden hoeveel regen uw tuin elke week heeft ontvangen door een eenvoudige regenmeter in een van uw bedden te installeren. Ik houd de hele week mentaal bij hoe vaak het regent en geef zo nodig nog water op de zondagavond. Als het gedurende de week een centimeter of meer regent, zou ik ervoor kunnen kiezen om mijn tuin een tijdje geen water te geven.

Tuin water geven
© PxHere.com

Regelmatig en ondiep water zal ervoor zorgen dat de wortels van uw planten op het oppervlak van de grond blijven. U wilt diepgewortelde planten – geef daarom minder vaak water en voor een langere duur van de wortels en de plant. Laat het water echt in de grond doordringen om de wortels van de planten aan te moedigen diep de aarde in te wortelen.

Geef nieuw gezaaide groenten licht, maar wel vaak water. Als je wacht tot de zaden ontkiemen, is een keer per week water geven veel te weinig. Je moet de bovenkant van de grond altijd vochtig houden totdat de zaden ontkiemen. Afhankelijk van de groente en het weer geef ik het grondbed een tot twee dagen water. Ik gebruik vaak een gieter voor deze tuintaak. Ik geef de voorkeur aan een stalen gieter omdat deze veel langer meegaat dan plastic in de tuin.

Ook interessant om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *