Duurzaam wonen wordt in dit tijdperk steeds relevanter. In principe heeft dit drie belangrijke redenen. Allereerst bestaat er de idealistische reden. Het klimaatprobleem is actueler dan ooit. Om die reden willen veel mensen verduurzamen, zodat ze ook hun steentje bij kunnen dragen aan een beter klimaat. Dan is er ook nog de financiële reden. Dankzij de technologie is duurzame energie goedkoper dan vroeger. Je kunt tegenwoordig dus echt geld besparen als je gebruikmaakt van duurzame energie. Ook om die reden is het belangrijk om duurzame energie in je huis te hebben. Dan is er nog de noodzakelijke redenen. Veel fossiele brandstof is straks niet meer leverbaar. Dit heeft als noodzakelijk gevolg dat veel mensen noodzakelijk moet verduurzamen. Maar welke stappen moet je ondernemen voor duurzame energie in je eigen huis? In dit artikel je er meer over.

Duurzaam wonen doe je zo
© PxHere.com

1. Woning isoleren

Woon je in een oude woning en is deze niet geïsoleerd? Doe dit dan zo snel mogelijk, aangezien het op de lange termijn veel geld kan besparen. Een niet-geïsoleerde woning verbruikt namelijk veel meer energie. Het kost misschien op de korte termijn geld, maar op de lange termijn gaat zich dit allemaal dubbel en dwars uitbetalen. Je kunt veel zaken isoleren, maar wat het beste is voor je energieverbruik kan een expert je beter vertellen.

2. Zonnepanelen

Aanvankelijk was het niet rendabel om zonnepanelen te installeren op je dak. Dankzij de vergevorderde technologie is dit echter een stuk rendabeler geworden. Nu is het dan ook echt aan te raden om zonnepanelen af te sluiten. Vroeger kreeg je hier subsidie voor, maar die subsidiepot is nu zo goed als leeg. Maar met zonnepanelen kun je alsnog wel profiteren van belastingvoordelen, dus misschien kan het alsnog wel uit. Maar dat is dus afhankelijk van verschillende facetten. Laat je inlichten door een belastingadviseur en bespreek de mogelijkheden. Het moet natuurlijk wel uit kunnen. Dit heeft ook nog met het dak te maken en de hoeveelheid zon.

3. Waterpomp nemen

Een waterpomp zorgt voor een natuurlijke warmte in je woning. Tegenwoordig wordt daar een cv-ketel voor gebruikt, maar deze verbruikt veel meer energie. Bovendien hebben nog veel mensen oude cv-ketels in hun woning. Dit brengt ook nog eens de nodige risico’s met zich mee. In die situaties is het dus verstandig om de cv-ketel in te wisselen voor een waterpomp. Vind jij dit echter te duur? Onderhoud aan je cv-ketel kan ook veel geld besparen. Dat zorgt er namelijk voor dat er minder energie wordt verbruikt.

Duurzaam wonen
© PxHere.com

4. Lekkende kranen repareren

Veel mensen hebben lekkende kranen in hun woning. Vaak is dat geen probleem, zeker niet als je ze niet hoort druppen. Daarom wachten mensen vaak met het repareren daarvan. Waar mensen niet bewust van zijn, is dat lekkende kranen veel water verspillen. Dit merk je dan later pas als je de rekening moet betalen. Het kan dus wel degelijk uit om lekkende kranen te repareren.

5. Gasstel vervangen

Een gasstel is niet alleen gevaarlijk, maar het is bovendien ook nog eens erg ongezond voor het milieu. In die situaties is het dus ook aan te raden om dit te vervangen. Er zijn tegenwoordig veel veilige alternatieven voor een gasstel. Daar bespaar je ook geld mee.

Ook interessant om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *