De letters HSP staan voor High Sensitive Person. En daarmee bedoelen we iemand die hooggevoelig of hypersensitief is. Maar wat betekent dit nu precies? Hoe gaat iemand met HSP om met het leven? In eerste instantie geen lachertje, blijkt, maar het kan ook een voordeel zijn. We zetten alles even voor jou op een rij.

Leven met HSP een uitdaging en een troef
© Pixabay.com

Kenmerken van HSP
Wie hypersensitief is, heeft een gevoelig zenuwstelsel. Deze personen zijn méér dan anderen gevoelig voor alle soorten prikkels zoals licht, geuren, geluiden, bewegingen en ga zo maar door. Het brein beschouwt alle binnenkomende signalen als overweldigend en kan daardoor tilt slaan.
Een hooggevoelig iemand is vaak perfectionistisch ingesteld en is enkel tevreden met het beste. Sociale situaties worden vaak vermeden door deze personen. Iemand met HSP staat enkel open voor contacten met mensen die oprecht zijn.
Kinderen met HSP hebben het vaak nog moeilijker dan volwassenen, want zij zijn zich minder bewust van wat er gebeurt en slagen er minder in om ermee om te gaan.
Hypersensitiviteit en hoogbegaafdheid zijn trouwens twee aparte zaken en hebben op zich niets met elkaar te maken. Het is wel zo dat hoogbegaafde personen dikwijls tegelijkertijd ook hypersensitief zijn. En dit kan leiden tot de nodige verwarring.

HSP als uitdaging
Omwille van bovenstaande redenen is het niet makkelijk om te leven met HSP. Iedereen gaat op een andere manier om met de overprikkeling. De reacties kunnen dus nogal uiteenlopen. Het humeur kan aangetast worden. Vaak zijn er lichamelijke signalen zoals onrust, ademnood, duizeligheid. Daarnaast zijn er vaak ook klachten die ernstiger zijn. Dikwijls is sprake van paniekaanvallen, faalangst, depressie en burn-out.
Omgaan met HSP kan je echter leren. Soms gaat dit niet vanzelf en heb je daar aangepaste therapie voor nodig. Het is belangrijk dat je signalen leert herkennen en leert omgaan met je gevoeligheid. Je moet leren ontprikkelen. Enkel zo kan er rust komen in je leven. Volgende tips helpen om tot rust te komen. Regelmatig een me-momentje inlassen, je terugtrekken in je eigen territorium, de natuur intrekken, je bewust worden van wat je leest of bekijkt, luisteren naar rustgevende muziek, mediteren en lichaamsoefeningen doen. Ook de juiste voeding kan helpen. Een hypersensitief iemand is ook gevoeliger voor wat er in voeding en drank zit. Suikers en allerhande chemische toevoegingen worden best vermeden.

Leven met HSP een uitdaging en een troe
© Pixabay.com

HSP als troef
HSP heeft bijlange niet enkel nadelen. HSP kan eveneens beschouwd worden als een talent en biedt heel wat voordelen. Hoogsensitieve mensen hebben een hoge vorm van empathie. Ze voelen anderen veel beter dan gemiddeld aan en stellen zich dienstbaar op. Ze bezitten bovendien een krachtige intuïtie waarop ze kunnen vertrouwen. Een half woord is vaak genoeg voor hen en dikwijls beschikken ze over een zesde zintuig. Hooggevoelige personen leven intenser en kunnen extra genieten van de schoonheid van alles. Ze werken vaak ook inspirerend voor anderen. Hun fantasie is meestal ook sterker ontwikkeld, waardoor ze erg creatief uit de hoek kunnen komen. Al deze eigenschappen maken een hooggevoelig iemand tot een authentiek mens. Op die manier is HSP niet langer een last, maar wordt het een kracht. Op voorwaarde dat hypersensitieve mensen leren omgaan met alle prikkels, worden deze personen heel bijzonder en worden ze door anderen erg gewaardeerd.

Ook interessant om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *