Het lijkt erop dat de Brexit er nu echt aan zit te komen. Wat heb ik daarmee te maken, vraag je je misschien af. Dat is ook een goede vraag, want voor veel mensen verandert er niet zoveel, maar voor anderen juist wel. Misschien ben je wel zzp’er en doe je wel eens een opdracht voor iemand uit het Verenigd Koninkrijk. In dat geval verandert er al iets, maar ook in vele andere gevallen. Lees snel verder om erachter te komen wat de belangrijkste gevolgen van de Brexit zijn.

Brexit de gevolgen voor Nederland
© Pixabay.com

Gevolgen voor de BTW

Voor de btw heeft de Brexit veel belangrijke gevolgen voor de ondernemers. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je diensten levert aan ondernemers. Momenteel kun je de btw dan nog verleggen, omdat het Verenigd Koninkrijk nu nog lid is van de Europese Unie. Dit is een algemene regeling waar u gebruik van kunt maken en die de administratieve zaken vergemakkelijken. Wanneer de Brexit een feit is, zit het Verenigd Koninkrijk niet meer bij de Europese Unie. Voor de btw gelden dan hele andere regelingen als je zaken doet met ondernemers. Dan geldt namelijk de btw-wetgeving van dat land. Je hebt dan veel meer administratieve lasten. Het kan zijn dat je dan btw-aangifte in het Verenigd Koninkrijk moet gaan doen. Daarvoor heb je dan vaak een financieel adviseur nodig en dat kost veel geld. Dit geldt overigens niet enkel voor het leveren van diensten, maar ook voor het leveren van goederen. Ook voor diensten afnemen of goederen inkopen uit het Verenigd Koninkrijk gelden dan andere regels. Voor meer informatie daaromtrent kun je contact opnemen met de Nederlandse belastingdienst. Zij kunnen je helpen met al je vragen.

Kindgebonden budget

Het kan zijn dat je Nederlander bent, maar woonachtig bent in het Verenigd Koninkrijk. Voor de Brexit was het dan nog mogelijk om een kindgebonden budget van de Nederlandse staat te krijgen. Dit recht vervalt echter als de Brexit een feit is. Je krijgt dan geen toeslagen meer en het is dan ook belangrijk om deze zelf stop te zetten. Vaak krijg je hier geen melding van en je kunt daardoor tegen verschillende problemen aanlopen. Het kan dan zijn dat je veel bedragen moet terugbetalen en dan ben je verder van huis. Je had er namelijk al op gerekend dat je die bedragen gewoon kon uitgeven. Er bestaat dan ook een mogelijkheid dat je in de financiële problemen terecht komt. Let wel: na de Brexit krijg je nog wel 2 volle kwartalen dit bedrag uitbetaald, maar daarna stopt het.

Brexit
© PxHere.com

Inkomstenbelasting

Een ander probleem is dat je misschien geen recht meer hebt op aftrekposten. Hoe gaat dit precies in zijn werk? Sommige mensen zijn woonachtig in het Verenigd Koninkrijk, maar hebben ook nog inkomsten waar de Nederlandse belastingdienst recht op heeft. Om niet dubbel belasting te betalen, kun je dan vaak gebruikmaken van heffingskorting en andere aftrekposten. Een groot nadeel is echter dat die mogelijkheid verdwijnt bij een harde Brexit. Dan heb je niet meer recht op vele heffingskortingen en dergelijke. Probeer daar dus ook rekening mee te houden bij het doen van je jaarlijkse inkomstenbelasting. Je wil natuurlijk niet dat je achteraf geld moet terugbetalen, of dat je plots wordt getrakteerd op een flinke controle van de belasting.

Ook interessant om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *