Veel autorijders twijfelen – als het moment om een nieuwe bolide aan te schaffen aanbreekt – over het al dan niet aankopen van een elektrische auto. De aanschafkosten zijn immers nog vrij hoog voor veel automodellen die op een elektromotor werken. En hebben elektrische wagens nu echt zoveel voordelen in vergelijking met standaard benzineauto’s, diesels of hybride voertuigen? En wat zijn de grootste nadelen van een elektrisch voertuig? Onderstaand artikel helpt je om te bepalen of elektrisch autorijden iets voor jou is of niet.

De voordelen & nadelen van de elektrische auto
© PxHere.com

Een stuk voordeliger rijden dan met een benzineauto
Een van de meest interessante voordelen van een elektrische auto is natuurlijk het feit dat je een stuk voordeliger kunt rijden. Na de eenmalige investering qua aankoopkosten, hoef je nooit meer te tanken. Het enige waar je kosten aan kwijt bent, is het opladen van de elektromotor. En dat is een stuk voordeliger dan voortdurend benzine of diesel tanken om te kunnen rijden. Qua kosten kun je bij elektrische auto’s rekenen op ongeveer 5 à 6 eurocent per gereden kilometer. Vergelijk dat eens met de kilometerkosten van een benzineauto, die al snel 20 eurocent per kilometer bedragen. Met een elektrische auto rijdt je in dit opzicht dus vier keer zo goedkoop als met een benzinewagen! Zeker als je veel kilometers rijdt, ga je dit merken in de portemonnee!

Meer oog voor het milieu
Elektrisch rijden betekent dat je bewust kiest voor een milieuvriendelijke auto. Het wordt nog milieuvriendelijker als je ervoor kiest om een thuislaadpaal aan te schaffen, die met behulp van eigen zonnepanelen opgeladen kan worden. Wie kiest voor een elektrische auto draagt een flinke steen bij aan het reduceren van de mondiale CO2-uitstoot en de verbetering van de luchtkwaliteit. Want elektrisch rijden betekent naast minder CO2 uitstoten ook dat je geen stikstofoxiden en fijnstof uitstoot met jouw auto.

Minder onderhoudskosten dan bij auto’s op brandstof
Elektrische accu’s slijten minder snel dan mechanische motoren, omdat ze geen bewegende delen hebben. Hierdoor heb je minder onderhoud aan je auto: de accu hoeft namelijk niet gesmeerd te worden. Fijn is verder dat je ook kosten bespaart door diverse belastingvoordelen waar je als elektrisch rijder van profiteert. Ze krijg je korting op de wegenbelasting, kun je belasting aftrekken als zakelijk rijder en zijn er nog wel meer interessante voordeeltjes te behalen voor de elektrische rijder.

Elektrische auto
© PxHere.com

Optimaal gebruiksgemak door mogelijheid van een thuislaadpaal
Laadpalen die thuis geïnstalleerd kunnen worden, zijn de afgelopen jaren steeds goedkoper geworden. Voor mensen met een elektrische auto betekent thuis de wagen kunnen laden optimaal gebruiksgemak. Je hoeft niet naar een tankstation en staat ook niet meer in de rij te wachten om je voertuig op te laden. Lekker toch?

Elektrisch rijden heeft ook enkele minpunten
De voordelen zijn duidelijk, maar er zijn aan elektrische auto’s ook enkele nadelen verbonden. De belangrijkste is in de introductie al genoemd, namelijk de hoge aanschafkosten van elektrische auto’s. Ook hebben nog niet alle elektrische voertuigen een accu die een grote actieradius heeft. Er zijn verbeteringen op dit vlak, maar diverse auto’s hebben een actieradius die niet over de 300 kilometer heen komt. Ten slotte wordt de oplaadtijd van elektrische auto’s wel eens als probleem genoemd. Een benzineauto tanken kost slechts enkele minuten tijd. Een elektrische auto opladen kan uren in beslag nemen. Toch wegen deze nadelen niet op tegen de vele pluspunten die elektrisch vervoer te bieden heeft!

Ook interessant om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *