Letselschade is de lichamelijke en psychische schade die iemand oploopt door een ongeval, zoals een verkeersongeval, bedrijfsongeval of een medische fout. Als je onverhoopt letselschade oploopt, kun je persoon of organisatie die de schade heeft aangericht aansprakelijk stellen voor de onkosten die je ter gevolge van het ongeval maakt. In dit artikel lees je wat je moet doen om letselschade te kunnen claimen.
Hulp inschakelen
Bij het claimen van letselschade komt een hoop regelwerk kijken. Om tot een succesvolle schadeclaim te kunnen komen, is het noodzakelijk dat deze volledig conform wet- en regelgeving tot stand is gekomen. Het is daarom verstandig om hierbij hulp in te schakelen van een letselschadespecialist. Zo’n deskundige belangenbehartiger zet zich zowel praktisch als juridisch voor jou in om tot een rechtvaardige letselschade vergoeding te komen.
Verzamelen van bewijs
Om letselschade te kunnen claimen, dien je bewijslast te verzamelen. Je moet aan kunnen tonen dat de andere partij onrechtmatig gehandeld heeft, waardoor jij letselschade op hebt gelopen. Voorbeelden van bewijslast zijn foto’s van (de schade van) het ongeval, getuigenverklaringen, een proces-verbaal of een (kopie van) een arbeidsongevallenformulier. Dergelijk bewijsmateriaal vergroot de kans aanzienlijk dat de tegenpartij aansprakelijk kan worden gesteld voor jouw letselschade.
- Breng de schade in kaart
Vervolgens is het belangrijk om alle schade die je het gemaakt in kaart te brengen. Deze schade wordt doorgaans opgesplitst in materiële en immateriële schade.
- Materiële schade: o.a. verlies van inkomsten, medische kosten ten gevolge van lichamelijk letsel, schade aan persoonlijke eigendommen, noodzakelijke aanpassingen aan woning en/of auto, hulp in de huishouding.
- Immateriële schade: o.a. affectieschade, shockschade of anderszins verlies aan levensvreugde door het trauma van het ongeval. De schadevergoeding die daar tegenover staat, wordt ook wel ‘smartengeld’ genoemd.
- Aansprakelijk stellen
Vervolgens kun je de andere partij aansprakelijk stellen voor de schade die jij door het ongeval op hebt gelopen.
- Verkeersongeval: je stelt de verzekeraar van het voertuig of de betrokken persoon aansprakelijk.
- Bedrijfsongeval: je stelt je werkgever aansprakelijk.
- Medische fout: je stelt het ziekenhuis of de zorginstelling aansprakelijk.