Niets zo vervelend als je remlicht halsstarrig niet meer functioneert, terwijl het achterlicht het wel nog doet. Rijden zonder rem- of achterlicht in de avond of ‘s nachts kan voor extreme gevaarlijke situaties zorgen. Het grote probleem is dat je nooit zelf kan zien of je lichten aan de achterkant van de auto defect zijn. In deze blog met als titel ‘Waarom je remlicht niet werkt en het achterlicht wel’ lees je een paar redenen waarom dit kan gebeuren.

Je remlicht werkt niet en het achterlicht wel
© PxHere.com

Een verklaring waarom je remlicht niet werkt

Je baalt als een stekker omdat het remlicht van je auto niet gaat. Dit is een ongewone probleemstelling omdat de verbindingen van de twee lichten uit dezelfde bron ontstaan. Het ene licht schakelt volledig uit wanneer je op de rem drukt of begint meer te schijnen dan het andere. Wat zijn de hoofdredenen dat niet alle lichten functioneren:

Mogelijkheid 1: De gloeilampen zijn slecht

Als je een oudere auto hebt zal je gloeilampen in eerste instantie moeten controleren. Nieuwe auto’s maken over het algemeen gebruik van LED-verlichting voor de achterlichten. De oorzaak van een defect remlicht is meestal dat de gloeilamp is gesmolten of doorgebrand. Als de lamp in het remlicht stuk is, werkt die meestal niet als je de remmen indrukt. Je achterlicht werkt wel, maar als je remt functioneren de achterlichten niet. Je kan dat controleren door de achterkant van de achterlichten in de kofferbak te controleren. Wanneer de kleine gloeidraad binnenin de lamp is gebroken of de gloeilamp zwart is geworden, moet je een nieuwe lamp kopen met dezelfde specificaties.

Mogelijkheid 2: De schakelaar van het remlicht heeft het begeven

Wanneer je remlichten niet werken, kan een slechte remschakelaar de oorzaak zijn. Er zit namelijk een kleine schakelaar op de remmen op je rempedaal wanneer die wordt ingeduwd. Die schakelaar kan je testen met een multimeter. Bekijk de video’s op you tube hoe je dit moet checken.

Remlicht
© PxHere.com

Mogelijkheid 3: De zekering is stuk

Elke auto is tegenwoordig voorzien van elektronische apparatuur en wordt voorzien van stroom door een zekeringkast. De nieuwste wagens beschikken over één of twee zekeringskasten. Eentje onder de motorkap en de andere onder het dashboard. Je zal via de handleiding de plaats van de remlicht zekering moeten opsporen. De kans is reëel dat de zekering van het remlicht is doorgebrand door een stroomstoot die plaatsvond. Je zal moeten op zoek gaan naar een soortgelijke zekering.

Mogelijkheid 4: De bedrading is gebroken

Hou er rekening mee dat in uitzonderlijke gevallen de bedrading is gebroken. Wanneer je geen spanning krijgt op één van de bedradingen die leiden naar de schakelaar van het remlicht, is er vaak een probleem met de stroomvoorziening. Controleer ook altijd de bedrading. Het behoort altijd tot de mogelijkheden dat knaagdieren aan de bedrading van de auto hebben geknabbeld. Ga ook de verbindingen na en zorg ervoor dat alles goed is samengebundeld.

Samengevat: Niet altijd even makkelijk om het probleem te ontdekken

Omdat er zoveel uiteenlopende redenen en verschillende oorzaken zijn waarom het remlicht niet werkt terwijl het achterlicht het begeeft, is het voor een buitenstaander moeilijk te beoordelen waar de wortel van het probleem zit. In dergelijke gevallen is het beste om de gebruikshandleiding van de auto zorgvuldig na te pluizen of een vakspecialist te raadplegen. Monteurs hebben ook de juiste apparatuur om je probleem met de lichten te testen en op te lossen.

Ook interessant om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *