Wanneer je van plan bent om een nieuwe auto of een occasion te gaan kopen, of je gaat een auto leasen voor je bedrijf, dan zijn er meerdere punten van aandacht in het keuzeproces. Uiteraard spelen zaken als het automerk, model, de grootte, het vermogen, elektrisch/hybride/benzine, brandstofverbruik en uitstraling een rol. Maar een van de belangrijkste aspecten waarop auto’s worden uitgekozen, is de kleur van de betreffende auto. Uiteraard wil je een auto met een kleur die er over vijf jaar ook nog mee door kan. Of een specifieke felle kleur die overeenstemt met jouw lievelingskleur. Maar uit welke kleuren kun je zoal kiezen? Welke kleuren zijn op dit moment trendy autokleuren in Europa? We hebben een selectie gemaakt van de populairste Europese autokleuren waar je als autorijder eigenlijk altijd wel mee wegkomt!

Dit zijn vandaag de favoriete autokleuren in Europa
© PxHere.com

Grijs, zwart en wit zijn de meest favoriete kleuren in Europa
Drie kleuren auto’s gelden in Europa als absoluut favoriete kleuren. Met name zwarte, grijzige en witte auto’s doen het in de Europese landen goed. Waar in de jaren 1980 en jaren 1990 een kleur als groen of rood het goed deden en van 2000-2010 blauw als felle kleur grote populariteit genoot, zijn sinds ongeveer 2010 felle kleuren uit de mode. Gemiddeld genomen is de afgelopen jaren, specifiek vanaf 2010, een grijze (30 procent), zwarte (29 procent) of witte auto (19 procent) het meest gewild. Dat heeft vooral te maken met de neutrale uitstraling van auto’s in deze basic kleuren. Wit heeft bijvoorbeeld als voordeel dat je in deze auto zowel als man of vrouw in kunt rijden. Witte auto’s komen rustig over, zijn in het donker goed zichtbaar en zijn vanwege hun populariteit goed door te verkopen. Verder blijven witte auto’s in hete landen relatief koel. Nadelig aan wit is wel dat vuil en viezigheid hierop goed te zien zijn. Zwarte en grijze auto’s zijn nog wat representatiever als autokleur. Bijkomend voordeel van grijs en zwart is dat deze wagens minder snel vies lijken. Een nadeel is dat op hete zomerdagen met name zwarte en donkerblauwe auto’s flink heet kunnen worden.

Autokleuren
© PxHere.com

Overige kleuren van Europese auto’s
Ruim driekwart van de auto’s in Europa is dus grijs, zwart of wit. Naast deze basiskleuren komen er nog andere kleuren voor. Naast blauwe kleuren, roodvarianten en zilverkleuren, zijn dat onder meer zogenoemde neutrale kleuren. Onder neutrale kleuren worden onder andere beige, goud, geel, oranje en bruin verstaan. Twee kleurtypes die helemaal uit zijn, zijn groen en de categorie overige kleuren, die minder dan 1 procent van de totale autoverkoop in Europa uitmaken.

Matte textuurlakken worden steeds populairder
Los van de kleuren die moderne auto’s hebben en waarbij het accent op grijs, zwart, wit en zilver ligt, is het interessant dat zich ook de nodige ontwikkelingen voordoen op het gebied van autolak. Nieuwe auto’s worden steeds vaker geleverd in zogenoemde textuurlakken. Dit is een lakvariant die een matte sfeer en uitstraling heeft. Zo zijn er diverse autotypes die in fraaie textuurlakken geleverd worden. Een voorbeeld is de Peugeot 208, die verkrijgbaar is in gave kleurvarianten als Ice Grey of Ice Silver. Koop je een nieuwe bolide, dan kun je naast letten op populaire kleuren als grijs, wit en zwart, ook gerust kiezen voor een auto met extra mooie textuurlak!

Ook interessant om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *