Je eigen huis, dat is iets waar veel mensen van dromen. Als je een huis koopt, komt er veel op je af. Naast bezichtigingen, taxaties, een bouwkundige keuring en het afsluiten van een hypotheek is het ook belangrijk om je te verdiepen in de verzekeringen die je nodig hebt als huiseigenaar.

Deze verzekeringen heb je nodig bij een koophuis
© Pixabay.com

Verplichte verzekeringen

Sommige verzekeringen worden verplicht gesteld bij het afsluiten van een hypotheek. Dat is in ieder geval een opstalverzekering en een overlijdensrisicoverzekering.

Opstalverzekering

Schade door brand of stormschade aan je huis is verzekerd met een opstalverzekering. Het is de verzekering waarmee je je huis verzekert en de zaken die je niet op kunt pakken of mee kunt nemen. Met het verzekerde bedrag is het mogelijk om jouw huis op dezelfde plek en in dezelfde staat opnieuw te bouwen als er schade is ontstaan.

Overlijdensrisicoverzekering

Als je komt te overlijden wil de hypotheekverstrekker de garantie, dat jouw hypotheek na jouw overlijden ook wordt afgelost. Daarom is een overlijdensrisicoverzekering bij het afsluiten van een hypotheek vaak verplicht. Daarnaast is het prettig voor je nabestaanden om na jouw dood niet met jouw schulden belast te worden.

Verzekeringen die verstandig zijn om af te sluiten

Naast de verplichte verzekeringen, zijn er verzekeringen waarvan het verstandig is dat je die afsluit. Dat zijn de inboedelverzekering, de rechtsbijstandsverzekering en de woonlastenverzekering. Ook noemen we hier de Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP). Deze verzekering heb je misschien al, omdat het ook verstandig is om een AVP af te sluiten als je geen huiseigenaar bent.

Inboedelverzekering

Vaak heb je al een inboedelverzekering als je nog geen koophuis hebt. Met een inboedelverzekering ben je verzekerd tegen schade aan losse spullen, zoals meubels. Je bent hiermee verzekerd tegen ondermeer lekkage, diefstal of brand. Ook tuinmeubilair is vaak meeverzekerd.

Verzekering huis
© Pixabay.com

Rechtsbijstandsverzekering

Met een rechtsbijstandsverzekering ben je verzekerd voor juridische ondersteuning. Heb je onenigheid bij de aankoop van je keuken of een conflict met de aannemer bij de verbouwing van je huis? Juristen die werken bij jouw rechtsbijstandsverzekeraar bieden je hulp en advies.

Woonlastenverzekering

Als je arbeidsongeschikt wordt of je baan verliest, daalt je inkomen. Je hypotheeklasten moet je wel maandelijks blijven betalen. Met een woonlastenverzekering kan je deze kosten tijdelijk voor een deel blijven betalen. Een dergelijke verzekering is verstandig als je niet voldoende eigen vermogen hebt om dit risico op te vangen en je partner niet (meer) kan werken. Soms ben je hiervoor al verzekerd via je werkgever, dan is een woonlastenverzekering niet nodig.

Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren

De AVP dekt de schade die jij bij anderen hebt veroorzaakt. Dit geldt ook voor schade die je kinderen hebben veroorzaakt. Het gaat hierbij om schade aan spullen, maar ook om verwondingen bij personen. Springt de waterleiding in jouw woning en hebben de buren als gevolg daarvan waterschade? Dat wordt gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering. Als je kind per ongeluk met een voetbal door het raam van de buren schiet, wordt dit ook gedekt. Bedenk wel dat schade die je veroorzaakt met je auto hier niet onder valt. Daar moet je een WA-verzekering voor afsluiten.

Ook interessant om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *