De mensen die geboren zijn in het midden van de jaren 90 tot aan begin 2000, ook wel Generation Z genoemd, zijn opgegroeid in een wereld die volledig digitaal is. Van jongs af aan zijn ze al aan een smartphone gebonden. 70% van deze groep gebruikt bijna dagelijks een app om mobiel te kunnen betalen. Als je het vergelijkt met andere generaties, ligt ook het social media gebruik en het gebruik van apps waarmee je berichten kunt versturen in deze groep enorm hoog. Smartphones, bankieren en applicaties zijn voor Generation Z geen zaken die los van elkaar staan, maar juist een manier om hetzelfde te bereiken met minder handelingen.

De toekomst van betalen
© Pixabay.com

Portemonnee apps

Het is niet zo gek dat er een behoefte aan de zogenaamde peer-to-peer betalingen is ontstaan. Bij peer-to-peer betalingen zijn de kosten voor geldafhalingen en overschrijvingen minimaal. Voorbeelden van deze portemonnee apps zijn bijvoorbeeld Transferwise, Google Pay, Apple Pay, Bitcoin en andere alternatieven die kaartloos zijn. Je zou kunnen zeggen dat er een behoefte is ontstaan aan simpele en snelle transactietools. Banken die alleen nog maar de mogelijkheid hebben om online te bankieren, zullen het op termijn gaan verliezen van banken die de mobiele klant serieus nemen en andere toepassingen aanbieden die digitaal zijn.

In de toekomst betalen

Het duurt niet lang meer of bankkaarten en creditcards worden overbodig. Hoe zou het zijn als je nooit meer bang hoeft te zijn om je bankkaart te verliezen? Of dat het niet meer noodzakelijk is om je pincode te onthouden? Dat er na de vervaldatum geen kaart meer vervangen hoeft te worden? Dit was jarenlang de norm, maar dat wordt verleden tijd. Nu maken we gebruik van de digitale portemonnee, contactloos betalen is de toekomst.

Contactloos betalen

Contactloos betalen komt oorspronkelijk uit Azië. In bijna alle Aziatische landen is WeChat (wat een berichtenapp is zoals WhatsApp of Viber) marktleider. In de laatste jaren zijn er enorm veel nieuwe functies bijgekomen, waaronder dus een digitale portemonnee. De klant kan hiermee rekeningen betalen, online shoppen, peer-to-peer en nutsdiensten betalen. Ook in fysieke winkels gebruiken bijna alle Chinese klanten WeChat (meer dan 90%).

De toekomst van betale
© Pixabay.com

Bitcoin kopen

Ook met bitcoins kun je online betalen. Het is een cryptocurrency die je heel gemakkelijk kunt kopen. In Nederland kun je bij verschillende partijen bitcoin kopen. Het is ook mogelijk om bitcoins te kopen op een exchange, dit is vaak iets goedkoper, maar wel wat ingewikkelder en minder snel. Je zou bitcoins kunnen zien als een digitale munteenheid. Transacties worden geregistreerd en geverifieerd, dit noemen ze bitcoinmining.

Wil je een transactie uitvoeren met bitcoins, dan moet je kunnen aantonen dat je van een bepaald adres de eigenaar bent. Voor het kopen van bitcoins moet je een wallet aanmaken. Je krijgt hierbij een zogenaamde private key en een public key. Op de public key ontvang je bitcoins, voor een bitcoinadres is dit de basis. De private key gebruik je als je bitcoins wilt versturen naar iemand anders. Als je een transactie wilt doen, moet je eerst je zelf ingestelde wachtwoord ingeven. Je kunt een wallet met een sleutelhanger vergelijken. Hier hangen de belangrijkste sleutels aan waarmee je een transactie uit kunt voeren. Toch is het gebruiken van bitcoins een ingewikkeld proces en heb je een tijdje nodig om deze technologie goed te begrijpen. Gelukkig krijg je al heel wat informatie via de website van SATOS.

Ook interessant om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *