De hypotheekrente is historisch laag. In 2021 was 1,23 procent voor een rentevaste periode van 20 jaar de laagste stand. Het is de vraag of de rente zo laag blijft. Geld lenen voor een woning is dus voordelig, maar daar staat tegenover dat de woningprijzen behoorlijk gestegen zijn. Er wordt in feite meer geleend voor het bemachtigen van een woning.
Wat bepaalt de hoogte van de rente?
De hoogte van de rente is afhankelijk van verschillende factoren. Een belangrijke factor is de looptijd van de rentevaste periode. Kies je voor een periode van vijf jaar dan is de rente lager dan bij een 30-jarige periode. De meeste mensen kiezen voor een periode van twintig jaar. Het is overigens wel relevant dat je een hypotheek kunt meenemen naar een andere koopwoning. Een andere factor is de hoogte van de financiering. Een volledige financiering is duurder dan een 80 procent financiering omdat het risico voor een bank minder wordt.
Hypotheek garantie regeling verlaagt rente
Het krijgen van een Nationale Hypotheek Garantie levert ook een renteverlaging op. De woning mag echter slechts 325.000 euro kosten en dat is niet veel gelet op de gemiddelde koopprijs van 400.000 euro. Doordat de rente aftrekbaar is, wordt het geld lenen nog goedkoper. Het fiscale voordeel wordt echter wel afgebouwd. Er mag steeds minder worden afgetrokken en de aftrek is uitsluitend voor hypotheken die ook daadwerkelijk afgelost worden. Sinds 2001 mag de hypotheekrente maximaal dertig jaar worden afgetrokken.
Hypotheekaftrek naar maximaal 37,05 procent
De aftrek van de hypotheek rente gebeurt bij de eigen woning in box 1. Het vermindert het belastbaar inkomen waardoor er minder belasting hoeft te worden betaald. Mensen die vallen in het hoogste belastingtarief krijgen daardoor het grootste voordeel. Het percentage wordt elk jaar met 3 procent verlaagd totdat het basistarief van 37,05 wordt bereikt. Het fiscaal voordeel wordt wel overschaduwd door het woonkostenforfait. Op basis van de WOZ-waarde van de woning wordt een percentage geheven wat als inkomen wordt beschouwd. Dit verhoogt dus het belastbaar inkomen met gemiddeld 0,6 procent van de WOZ-waarde.
Hypotheken die worden afgesloten met een aflossingsvrij deel worden fiscaal anders behandeld. Uitsluitend lineaire- en annuïteitenhypotheken hebben een hypotheekrenteaftrek. Ook bestaat er de bijleenregeling die regels aangeeft over hoe om te gaan met de overwaarde van de verkochte woning en de aankoop van de nieuwe woning.