Het is een belangrijk punt als mensen geld willen lenen dat het snel gebeurt. De auto moet gerepareerd worden of de vaatwasser moet plotseling vervangen worden. Er is dan geen behoefte om een lang besluitproces in te gaan.

© Pixabay.com

Consumenten kunnen minder lenen

Toch is er een rem op particuliere kredieten en leningen. In het algemeen kunnen consumenten minder lenen vanwege de invoering van een opslag. Kredietverstrekkers zijn verplicht om bij de berekening van de kredietwaardigheid rekening te houden met een minimum norm wat overblijft naar aftrek vaste lasten. Deze norm wordt ieder jaar verhoogd waardoor er minder geld overblijft om een lening af te lossen.

Norm is ingevoerd om overcreditering te voorkomen

Deze norm is ingesteld door de Autoriteit Financiële Markten om problemen te voorkomen. Het zijn vooral de mensen met een lager inkomen die minder of zelfs geen lening meer kunnen krijgen. Ook mensen met een hoger inkomen kunnen minder lenen. Afhankelijk van het inkomen kan er zo’n 30 tot 65 procent minder geleend worden in vergelijking met enkele jaren terug.

Lenen bij de bank of online?

Veel consumenten kredieten en leningen betreffen kleinere bedragen. Bij de bank zijn leningen dikwijls bedoeld voor grotere aankopen zoals een woningverbouwing of de aankoop van een auto. Het zijn voornamelijk Fintech kredietverstrekkers die consumentenkredieten verstrekken met een korte looptijd, maar er zijn meer verschillen tussen lenen bij een bank en een online kredietverstrekker.

© Pixabay.com

Snelle afhandeling lening

Met name de aanvraag en besluitprocedure is bij online kredietverstrekkers een stuk korter dan bij banken. Het gehele proces verloopt digitaal en de toetsing gebeurt dan ook een stuk sneller. De meeste kredietverstrekkers verstrekken bij goedkeuring binnen 48 uur het leningbedrag. De rentetarieven zijn bij verschillende kredietverstrekkers erg wisselend. Het hangt af van het bedrag, de looptijd en de risico-opslag.

Consumenten maken bij hun bank veel gebruik van het rood kunnen staan tot een maximum bedrag. Het is in feite een krediet waarbij je het afgeloste bedrag weer kunt opnemen. De regels met betrekking tot een rekeningcourant krediet zijn overigens ook aangescherpt. Eén keer per drie maanden dient de bankrekening een positief saldo te hebben waardoor de kredietmogelijkheid beperkt is. Een rekeningcourant krediet is ook mogelijk bij kredietverstrekkers zoals Interbank.
Het betreft dan kredieten met een variabele rente.

Ook interessant om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *