Wij mensen dragen vaak onnodige emotionele ballast met ons mee. Gedachten die ons neer drukken. Gevoelens die belemmerend werken in ons dagelijkse bezigheden. Wat als je deze extra bagage nou eens kon loslaten? Als je met een vrijer en lichter gevoel door het leven kon gaan? Het is misschien in het begin niet makkelijk, maar het is zeker niet onhaalbaar. Het is de kunst van het loslaten en ook jij kan het onder de knie krijgen.

Laat het los
© PxHere.com

Laat los wat anderen van je denken

We kunnen ons vaak zo druk maken over wat anderen van ons denken. Via social media vergelijken we ons constant met anderen. Het lijkt wel of andere mensen het altijd leuker hebben, er beter uit zien, meer vrienden hebben en succesvoller zijn op het werk. Vervolgens willen wij net zo perfect, stralend en succesvol zijn als die anderen. Zo kun je in plaats van te genieten van het moment vooral bezig zijn met denken: wat zullen anderen hier van denken? Doe ik het wel goed? Zie ik er goed genoeg uit? Als ik hier een foto van maak, krijgt deze dan veel likes? Jammer en onnodig, want het is niet belangrijk wat anderen van je denken. Durf het los te laten en leef zoveel mogelijk in het moment.

Accepteer dat je niet perfect bent

Dat wij mensen niet perfect zijn weten we allemaal wel. Maar toch kunnen we in paniek raken van het idee om fouten te maken of te falen. Je bent bang een fout te maken op je werk of opleiding. Je gaat gebukt onder de stress perfect te moeten presteren. Je bent bang te falen tijdens activiteiten die ontspannend zouden moeten werken. Je voelt angst om een sportwedstrijd te verliezen of dat een creatief project er niet helemaal perfect uit ziet. Accepteer dat fouten maken bij het leven hoort. Je kunt niet altijd een perfect eindproduct leveren. Accepteer dat je niet altijd kunt winnen. Laat faalangst en perfectionisme los. Meer dan je best kun je niet doen.

Loslaten
© PxHere.com

Laat je schuldgevoelens los

Wat kunnen we ons toch altijd maar schuldig voelen. Je had tien dingen op je lijstje staan en je hebt er maar zeven gedaan. Je had beloofd deze week naar je moeder te gaan maar je bent er niet aan toegekomen. Je zou gezond eten maar je hebt friet gehaald. En je hebt nog steeds de email van je collega niet beantwoord. Accepteer dat je nooit helemaal zult voldoen aan je eigen verwachtingen of die van anderen. Kijk aan het eind van de dag naar alles wat je wel hebt behaald en laat de schuldgevoelens over waar je niet aan toe bent gekomen los.

Wees aardig voor jezelf

Als je ervoor gaat om meer los te laten, wees dan ook eens aardig voor jezelf. Stel niet te hoge eisen en geef jezelf aan het eind van de dag een schouderklopje omdat je goed je best hebt gedaan. Wie aardig is voor zichzelf is vaak ook aardiger voor de mensen om zich heen. En daarmee zul je zelf weer vriendelijkheid terug ontvangen. Ga voor de kunst van het loslaten. Je zult merken dat er meer ontspanning en plezier in het leven voor terugkomt.

Ook interessant om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *