Hoewel het soms als ouderwets wordt gezien, kan dicteren erg nuttig zijn om leerlingen van de basisschool te leren spellen en maakt het, wat mij betreft, een essentieel onderdeel uit van de opvoeding.

Het dictee is nog niet afgeschreven
© PxHere.com

Ondanks het feit dat het woord dictaat of dicteren negatieve connotaties heeft, heb ik geconstateerd dat het in de praktijk zelf voordelen heeft. Het bevordert niet alleen het leren van spelling in context, maar ook het leren van correcte zinsbouw en interpunctie. Dicteren kan een nuttige oefening zijn voor veel niveaus en vakgebieden. Toen ik 13 jaar geleden voor het eerst begon met lesgeven, gebruikte ik dicteren om luister- en schrijfvaardigheden beter te ontwikkelen, later gebruikte ik het standaard tijdens reguliere lessen.

Elke week geef ik mijn studenten een focus foneem om te verkennen, analyseren en oefenen. Ik geef ze een lijst met woorden die dat foneem bevatten, met een kleurcode om woorden voor beginners, medium en gevorderden te vertegenwoordigen. We spelen bijvoorbeeld een spel waarin ik denk aan een woord uit de klassenlijst en dat studenten moeten raden. Ze gebruiken een grafiek en stellen vragen over de fonemen en grafemen binnen het woord om hen te helpen correct te raden. Aan het einde van de week leid ik mijn dictee. Afhankelijk van de leeftijdsgroep die ik lesgeef, gebruik ik verschillende rubrieken en manieren om feedback te geven. Op het derde en vierde leerjaar geef ik mijn studenten een rubriek met drie niveaus die ze kunnen gebruiken om hun werk te beoordelen. Op het eerste en tweede niveau bespreek ik de studenten via een eenvoudiger scoresysteem of print ik een zeer basale rubriek met drie niveaus.

Dit is hoe ik het dictee voer met eerste en tweede klassers:
Ik dicteer drie zinnen voor ze. Elke zin bevat drie woorden uit de lijst met woorden met het focusfoneem, en de zinnen nemen telkens toe in complexiteit. Elke zin bevat ook zoveel mogelijk hoogfrequente woorden. Ik lees de eerste zin vloeiend en eenmaal met uitdrukking, en dan in kleinere delen zo vaak als nodig is voor alle studenten om het op te schrijven. Nadat de studenten de eerste zin hebben geschreven, vraag ik hen om hun normale potlood te vervangen door een rode en klaar te zijn om hun werk te corrigeren. Het is belangrijk op te merken dat ik hun scores niet verzamel – daarom leren studenten al snel dat het niet nodig is om vals te spelen als ze hun werk corrigeren. Ik schrijf de zin duidelijk op het bord en haal dan mijn stift. Ik vertel aan de studenten dat ze zichzelf een vinkje kunnen geven als ze de hoofdletter aan het begin van de zin onthouden.

Dictee
© PxHere.com

Hierna onderstreep ik de woorden die ons focusfoneem hebben. De leerlingen geven zichzelf een vinkje als ze het goed hebben geschreven. Ik selecteer vervolgens nog een bonuswoord – een van onze hoogfrequente woorden – en leerlingen geven zichzelf een vinkje als ze dit ook juist hebben gespeld.

De studenten geven zichzelf vervolgens een score van 6 voor deze zin en we gaan verder met de volgende, meer uitdagende zin. Het is niet nodig dat ik de scores van deze wekelijkse test verzamel, omdat ze mijn lessen niet informeren over de lessen van de volgende week – ik heb een aparte diagnostische en summatieve spellingstest die ik een keer per keer voor dit doel doe. Ik zie de grootste waarde van deze les in de onmiddellijke feedback die het biedt aan studenten in een leuke en niet-stressvolle omgeving.

Ook interessant om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *