Wanneer er naar verwachting in de nabije toekomst gekozen zal moeten worden voor een andere CV ketel, omdat de oude aan het einde van zijn levensduur begint te raken, valt er veel te overwegen. Want waar kies je nu precies voor. Is dit niet een mooi moment om aan een warmtepomp te denken, of juist aan een hybride warmtepomp, die een combinatie vormt van de warmtepomp en CV ketel? En wat zijn de uiteindelijke kosten? Nieuwe plannen maken is mooi, maar zullen ook betaald moeten worden. In dit artikel kijken wij naar de verschillende mogelijkheden voor de aanschaf van een nieuwe CV ketel die toekomstproof is en echt past bij de persoonlijke situatie.

© Pixabay.com

Welke CV ketel kies ik?

Ga jij voor een CV ketel? Dan ben je het voordeligste uit in aanschafprijs in vergelijking met een hybride warmtepomp, of een volledige warmtepomp. Het is echter wel zo dat de CV ketel gas verbruikt – en we willen nu juist van het gas af in Nederland. Toch zal dit proces nog jaren in beslag nemen en is de investering in een CV ketel voor de komende 10 jaar nog goed te verantwoorden – 10 tot 12 jaar is tevens de levensduur van de gemiddelde CV ketel, dus dat sluit mooi bij elkaar aan.

HR Ketel, zeer energiezuinig

De HR ketel (Hoog Rendement ketel) is een combiketel, die zowel warm water aan de CV-installatie levert als warm leidingwater gelijktijdig verzorgt. Een HR ketel kost gemiddeld ca. 1400 euro. Kijk op CVkoopjes.nl voor meer informatie hierover. Daarnaast werkt de HR ketel zeer energiezuinig en benut de verbruikte energie voor de volle 100%, in tegenstelling tot de gewone combiketel die gemiddeld 85% benut van de gebruikte energie.

© Pixabay.com

Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp is een mooi alternatief voor wie een warmtepomp momenteel nog te duur vindt, maar toch graag zo min mogelijk gas wil verbruiken. De hybride warmtepomp is een combinatie van CV ketel en warmtepomp. Dankzij deze gecombineerde werking zul je om en nabij 60% minder gas verbruiken per jaar, iets wat een serieus percentage is. De aanschafprijs ligt gemiddeld op 4500 tot 6000 euro. Wie weinig gas verbruikt zal sneller kiezen voor een HR ketel. Gebruik je echter wel veel gas op jaarbasis, dan verdien je de extra investering dubbel en dwars terug.

Volledig warmtepomp gebruik

Wanneer het aankomt op een nieuwe warmte installatie voor het huis, zoals een CV ketel of een warmtepomp, zijn er vele afwegingen te nemen. Kun je de investering wel doen, of heb je recht op een subsidie of lening? Wie volledig overstapt op een warmtepomp (water-water) is al snel 13.000 tot 25.000 euro kwijt hiervan (afhankelijk van diverse zaken, waaronder de capaciteit). Niet iedereen heeft een dergelijk bedrag zomaar even beschikbaar. Informeer bij je gemeente of je recht hebt op subsidie, of een gunstige lening voor deze aanschaf. Met de warmtepomp maak je niet langer gebruik van gas voor warm water in je woning en ben je dus beduidend voordeliger uit, zeker wanneer je ook nog eens zonnepanelen laat installeren.

Ook interessant om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *