Het probleem van het opvoeden van je kind is dat iedereen het anders aanpakt. Er is dus niet precies een goede methode om je kind op te voeden, aangezien iedereen ook een hele andere levensingesteldheid heeft. Advies met betrekking tot opvoeding is dan ook moeilijk te geven. Maar daarentegen kan er wel advies worden gegeven over wat je als ouder per se niet moet doen. Lees daarom onderstaande tips, zodat je zeker weet dat je niet de bekende valkuilen maakt die veel andere ouders wel hebben gemaakt.
Tip 1: niet veel opdringen
Het probleem is dat ouders veel aan hun kinderen willen opdringen. Ze hebben een speciale visie voor zich en willen graag dat hun kind daaraan gaat voldoen. Klinkt leuk natuurlijk, want je gunt je kind alles succes van de wereld. Maar het grootste probleem is: vaak onderschrijven kinderen die visie niet. Ze leven namelijk hun eigen leven. Ze hebben ook eigen normen en waarden en passies. Het is dus absurd om als ouder te denken dat je kind dezelfde passies heeft als jij, puur omwille van het feit dat jullie bloedverwanten zijn. Daarom moet je je visie ook niet helemaal geen opdringen aan je kind. Dit zorgt er alleen maar voor dat je kind uiteindelijk aversie krijgt voor die visie. Het is voor de ouder een oefening in het loslaten.
Tip 2: niet te streng zijn, maar ook niet te lief
Als ouder zit je vaak met hetzelfde probleem als een baas van een bedrijf. Je wil niet te hard zijn voor je personeel, want dan loop je de kans dat ze je niet aardig vinden en ze veel onvrede hebben met je manier van leidinggeven. Ben je echter weer te aardig voor je personeel? Dan bestaat er weer de kans dat ze over je heen lopen en dat is ook weer niet de bedoeling. Als ouder loop je ook precies tegen deze problemen aan. Als je te streng bent, dan gaan ze bepaalde zaken wel stiekem doen. Dus dat is niet oplossing. Maar als je veel te lief bent, dan is de kans groot dat ze over je heen gaan lopen en er een totale anarchie gaat heersen. Dan zit je ook met de gebakken peren, dus het is verstandig om op zoek te gaan naar een gulden middenweg. Fouten maken hoort bij de opvoeding, dus je moet niet te hard voor jezelf zijn.
Tip 3: zorg voor een gezonde relatie
Het is belangrijk om een gezonde relatie met je kind te onderhouden. Dit betekent dat je geen hatelijke verhouding met je kind moet hebben, maar dat je tegelijkertijd ook niet zijn beste vriend moet willen zijn. Een gezond verhouding kenmerkt zich door enige afstand, maar tegelijkertijd een hechte band. Je moet als vader niet de rol van een vriend gaan innemen. Daar heb je niks aan, want dan word je alleen maar ongelukkig en je kind ook. Dat is namelijk geen gezonde verhouding. Probeer dan ook vaak activiteiten met je kind te doen, maar ga bijvoorbeeld niet samen de stad in om te drinken. Voor de rest hangt dit natuurlijk ook af van jullie gezamenlijk interesses.