Momenteel beheersen ziekte en gezondheid het leven van alle mensen op de gehele wereld. Wie had ooit gedacht dat we hier zo mee bezig zouden zijn, wij die leven in een ver geëvolueerde en veilige maatschappij, waarin voor ieder probleem een oplossing is? We reizen succesvol naar de ruimte, leggen de natuur aan banden, stellen wetten en voeren oorlog, maar een onooglijk klein beestje heeft uiteindelijk alles in handen! Hoe kun je je hiertegen wapenen?

Hoe kun je voorkomen dat je ziek wordt
© Pixabay.com

Weerstand
Het is heel belangrijk dat je weerstand goed op peil blijft. Dit doe je onder andere door een gezond en gevarieerd eetpatroon te hebben, met daarin wel verse groentes en fruit. Deze bevatten namelijk veel vitamines, die bijdragen aan een goede weerstand. Daarnaast is regelmatig bewegen ook belangrijk voor lichaam en geest. Je voelt je fitter en zit beter in je vel. Voldoende slapen is ook van groot belang voor het op peil houden van je weerstand. Dus leg je smartphone aan de kant en kruip lekker op tijd onder de wol!

Handen wassen
Het is verstandig geregeld de handen te wassen. Dit kan er ook toe bijdragen dat het verspreiden van een verkoudheid of ander virus voorkomen wordt. Was je handen voordat je gaat eten en probeer ook zoveel mogelijk je handen te wassen nadat je geniest of gehoest hebt. Bij voorkeur hoest en nies je trouwens in de binnenkant van je elleboog. Na het handen wassen kunt je het beste je handen afdrogen met een stuk keukenpapier of wegwerp papieren doekje.

Voldoende drinken
Het is verstandig voldoende te drinken, hiermee help je je lichaam met het afvoeren van afvalstoffen omdat je vaker moet plassen. Het is niet zo verstandig veel koffie en alcohol te nuttigen, daardoor wordt er namelijk meer vocht uit je lichaam onttrokken.

Reinigen
Ze worden vaak vergeten, maar het zijn echte bronnen van ziektekiemen. Reinig daarom regelmatig de deurklinken, het toetsenbord en afstandsbediening. Daarnaast is het ook verstandig om het vaatdoekje op het aanrecht dagelijks te vervangen voor een schone, de vuile gaat gewoon in de wasmachine.

Hoe kun je voorkomen dat je zie wordt
© Pixabay.com

Papieren zakdoekjes gebruiken
Het is verstandig als je verkouden bent je neus te snuiten in een papieren zakdoekje en bewaar deze niet na gebruik in je tas, jaszak of broekzak. Na gebruik moet je het zakdoekje gelijk weggooien, anders kan alsnog het virus verspreiden als je het weer aanraakt. Als je moet niesen of hoesten doet dat dan bij voorkeur in de binnenkant van je elleboog. Als je namelijk hoest of niest in je handen is er een groter risico dat je het virus overbrengt op anderen.

Warm blijven
Het lijkt erop dat je vatbaarder bent voor virussen als je het koud hebt. Waarschijnlijk komt het doordat als je het koud hebt, je lichaam meer energie moet steken in het op peil houden van de lichaamstemperatuur. En eigenlijk heb je alle energie hard nodig om je te wapenen tegen de virussen. Kleed je dus lekker warm aan!

Jaarlijkse griepprik
Als je onder één van risicogroepen valt, dan is het verstandig jaarlijks een griepprik te halen. Dus ben je 60 jaar of ouder of heb je een hart- of vaatziekte, longziekte, diabetes type 2 of een nierziekte dan is het zeer aan te raden de griepprik te halen. Ook voor mensen die door een andere oorzaak een verminderde weerstand hebben, doen daar verstandig aan.

Huismiddeltjes
Mocht je toch ziek worden dan zijn er verschillende middeltjes die kunnen helpen de klachten te verzachten. Neem bijvoorbeeld lekker wat honing in je thee of op je boterham. Het kan ervoor zorgen dat je pijnlijke keel wat verzacht wordt en dat je wat minder moet hoesten. Wat ook lekker kan zijn is wat kippenbouillon, het zal je echt een beetje een opkikker geven. Het enige wat je verder nog kan doen, is gewoon veel rust nemen en goed uitzieken!

Ook interessant om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *