Het is een welbekend probleem voor alle autoliefhebbers. Je hebt een kersverse auto gekocht en bent natuurlijk hartstikke trots. Je toont hem aan je familie, buurmannen en ga zo maar verder. Iedereen vindt het een prachtige auto en je pronkt dat de auto zo weinig verbruikt en dat je daar heel blij mee bent. Dan rijd jij er ineens in en dan blijkt ineens dat de auto liegt over zijn verbruik. Dat is natuurlijk erg tragisch, want je had een bepaald bedrag daarvoor ingecalculeerd. Nu blijkt dat de kosten voor het gebruiken van je auto veel hoger oplopen dan je aanvankelijk had verwacht. Het punt is dat je er weinig tegen kan doen. Het is namelijk meer een norm geworden en vrijwel alle auto’s liegen over hun verbruik. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je dit zomaar moet gedogen. Zeker niet als het groot verschil maakt. Maar wat kun je ondernemen als je auto liegt over zijn verbruik?

Geeft jouw auto zijn brandstofverbruik correct aan
© PxHere.com

Ligt niet per se aan automerk maar aan de fabrikant

Veel mensen denken dat het aan het automerk ligt. Dit is echter een misvatting. Vaak ligt het aan de procedures van de fabrikanten. Deze stellen richtlijnen op, maar vaak wijken die af van de praktijk. Dit is het welbekende verschil tussen de theorie en de praktijk en dat is dan ook een groot probleem. Als je auto echt te veel verbruikt, dan is het verstandig om contact op te nemen met de verkoper. Laat hem zien wat de richtlijnen zijn en hoeveel het daadwerkelijke verbruik is. Misschien mag je de auto dan wel ruilen, of krijg je een nieuwe auto die veel minder verbruikt dan dat?

Hoeveel meer verbruikt hij

Elke auto liegt wel enigszins over zijn verbruik, maar de ene auto doet dit wel veel meer dan de ander. Maar waarvan is dit precies afhankelijk, vraag je je ongetwijfeld af. Dit heeft voornamelijk met het merk van de auto te maken. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat de Mitsubishi Outlander PHEV één van de grootste leugenachtige verbruikers is. Er wordt meer dan dubbel zoveel verbruikt dan op papier is aangeven. Natuurlijk is niet het met elke auto zo erg gesteld, maar hierdoor kun je wel aflezen hoeveel verschil er tussen de theorie en praktijk kan zitten. Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer type auto’s die liegen over het verbruik.

Correct brandstofverbruik
© PxHere.com

Wat te doen?

Je kunt beter preventief maatregelen nemen, dan dat je achteraf met een auto zit die liegt over zijn verbruik. Tegenwoordig heb je gelukkig internet, waardoor je er snel achter komt welke auto liegt over zijn verbruik en welke auto niet. Daardoor kun je van te voren research doen, zodat je precies kunt uitvogelen of er auto’s heel erg liegen. Op basis van die informatie kun je vervolgens concrete actie ondernemen. Ga ik voor een andere auto, of vind ik de auto zo mooi dat ik het verbruik op de koop toe neem? Natuurlijk kun je ook altijd informeren bij verkopers, een betrouwbare verkoper is er vaak wel transparant over.

Ook interessant om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *