Sensopatisch of zintuigelijk spel is spelen met materialen die geen eigen vorm hebben en bijzonder aanvoelen. Denk aan spelen met water, zand of zelfs scheerschuim. Kinderen genieten hier enorm van en zijn tijden bezig met lekker voelen en ontdekken.

Zelf regenboogrijst maken
© Pixabay.com

Maar ja, je hebt niet altijd zin in de enorme bende van een watertafel of zand door je hele tuin. Er zijn leuke alternatieven te bedenken. Je kunt ander zintuigelijk speelgoed namelijk makkelijk zelf maken. Maak bijvoorbeeld een voorraad regenboogrijst. Dit biedt eindeloos veel mogelijkheden om mee te spelen. Kleinere kinderen kunnen heerlijk voelen, graaien, bakjes vol stoppen en weer leeggieten. Grotere kinderen kunnen een creatief spel bedenken door ermee te gaan koken of het te combineren met ander speelgoed. Bedenk wel: spelen met gekleurde rijst is alleen geschikt voor kinderen die niet in de verleiding komen het in hun mond te stoppen.

Wat heb je nodig?

  • Witte rijst (ongekookt)
  • Azijn
  • Verschillende kleuren voedingskleurstof. (Dit kan je halen bij de toko. Je kunt ook gelkleurstof gebruiken)
  • Hersluitbare diepvrieszakjes
  • Bakpapier

Hoe maak je het?

Doe een kopje rijst in een diepvrieszakje. Doe hier een paar druppels voedingskleurstof bij. (Gebruik je gelkleurstof, dan heb je maar een heel klein beetje nodig).

Nu voeg je een theelepel azijn toe. Dit is om de gekleurde rijst langer houdbaar te maken. Het is belangrijk niet teveel azijn toe te voegen omdat dan de rijst te nat wordt.

Doe de bovenkant van het zakje dicht en meng de kleurstof met de rijst.

Spreid de rijst uit over het bakpapier en laat het een nachtje drogen. Je kunt de droogtijd verkorten door het vel bakpapier op de verwarming te leggen.

Spelen met regenboogrijst
© PxHere.com

Wat kun je met regenboogrijst doen?

Laat je kind zelf ontdekken wat er allemaal te doen is met de korrels. Zet gewoon bakjes neer met de gekleurde rijst en wacht af wat er gebeurt. Je kunt het creatieve spel natuurlijk wel een handje helpen door wat extra materialen klaar te leggen. Leg bijvoorbeeld allerlei kookattributen neer als potten, pannen, lepels, bakjes en trechters. Ook leuk zijn muffinbakjes, ijsstokjes en koekvormpjes. Voor oudere kinderen kan het interessant en leerzaam zijn om de rijst af te wegen in een weegschaal.

Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om lekker creatief te spelen met de gekleurde korrels. Laat bijvoorbeeld lekker een autootje door de bak met rijst rijden. Wie weet heeft je kind een vrachtwagen met laadbak om eindeloos rijst in en uit te laden. Of juist een jeep die over de rijstbergen en door de rijstwoestijn moet. Blauwe rijst kan een zee zijn waar een stel legopoppetjes een wedstrijd in zwemt, de gele rijst het strand om daarna even goed uit te rusten. Misschien heb je wel een stel boerderijdieren. Groene rijst is de wei en gele rijst lekkere paardebloemen om te eten.

Hoe kun je de rijst bewaren?

Gekleurde rijst kan tijdenlang mee. Als je zuinig bent wel een jaar of langer. De toegevoegde azijn zorgt ervoor dat de rijst niet gaan schimmelen. Zorg dat je de rijst in een luchtdichte verpakking bewaard. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld lege flessen gebruiken, koelkastbakjes of jampotjes.

Ook interessant om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *